Miksi eurooppalainen tapa ostaa ei ole koskaan enää samanlainen kuin ennen Covid-19 -pandemiaa

Tutkimuksen mukaan säännöllinen asiointi kaupoissa ei ole enää samanlaista kuin ennen pandemian tuomia rajoituksia, sillä rajoitukset ovat muuttaneet eurooppalaisten ostotottumuksia (*

Verkkokaupan vallankumous

Tulosten valossa näyttää vahvasti, että Covid-19 on aloittamassa kuluttajakäyttäytymisen uuden aikakauden, jossa valtaosa eurooppalaisista aikoo pitäytyä uusissa verkko-ostamisen tavoissaan. Tämän myötä joulumarkkinalle 2020 on odotettavissa jopa 224 miljoonaa verkkokauppapakkausta aiempaa enemmän. (**

Vähittäiskauppiaat ovat voineet huomata verkkokaupan kasvun jo pandemian ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020. Jopa 64% eurooppalaisista on myöntänyt käyttäneensä verkkokauppaa aiempaa enemmän.

Näyttää siltä, että nopea muutos verkkokaupan osalta on tullut jäädäkseen, sillä 89% vastaajista on sanonut, että he aikovat jatkaa verkkokaupan asiakkaina, vaikka tilanne koronaviruksen osalta helpottaisikin. Jopa 91% eurooppalaisista kuluttajista kokee ostamisen verkosta luotettavaksi. Kaikkein suurimman kasvun verkkokaupassa teki koronakevään pahimpana aikana elintarvikkeet, joita 41% eurooppalaisista vastaajista kertoi lisänneensä ostoksiinsa.

Tulokset perustuvat osittain myös Euroopan johtavan verkkokauppapakkausten toimittajan DS Smithin tilastoihin, joissa se näkee merkittävää kasvua elintarvikkeiden, kasvien ja hygieniatuotteiden osalta verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan.

Uusi normaali?

Vaikka rajoitukset ovat välillä helpottaneet useissa Euroopan maissa, DS Smithin tutkimus osoittaa, että monet koronaviruksen mukanaan tuomat muutokset ovat tulleet jäädäkseen. Yli puolet eurooppalaisista (62%) kertoo aikeistaan hyödyntää ruuan verkkokauppaa jatkossakin. Trendi hygieniatuotteiden sekä koti- ja puutarhatuotteiden osalta vaikuttaa samalta.

Verkko-ostamisen tapojen muutos näkyy muillakin osa-alueilla, sillä yli puolet (52%) aikoo ostaa käsityö- ja askartelutarpeita saman verran tai enemmän kuin aiemmin.

Uuden kokeileminen

Muutokset eivät ole vain verkko-ostamisen määrissä, vaan myös tavoissa, sillä jopa 43% sanoo ostaneensa täysin uudelta verkkosivulta, jota eivät olleet ennen käyttäneet.(*

Muutosten seurauksena kaiken kokoisten yritysten on pitänyt mukauttaa verkkokaupan toimintaansa vastatakseen asiakasvaatimuksiin, jolloin on tapahtunut muutoksia, jotka olisivat voineet viedä vuosia ilman pandemiaa.

Mikä ajaa kuluttajan verkkoon?

Verkkokaupan käytön syyt ovat jakautuneet sukupuolen ja iän mukaan siten, että miehet ja nuoremmat ovat suosineet helppoutta naisten ja vanhempien sukupolvien korostaessa turvallisuutta.

Kestävä kehitys ja vihreät arvot pysyvät pandemiasulkujen jälkeenkin prioriteettilistalla, sillä kesällä 2020 melkein joka viides (23%) ilmoitti ostavansa mieluummin verkosta, jos tuote toimitetaan joko kestävän kehityksen mukaisuuden huomioivassa pakkauksessa tai pakkauksessa, jossa on materiaalia vain tarvittavan verran. 21% kertoi ostavansa mieluiten silloin verkosta, jos tuotteet saapuvat kierrätettävissä pakkauksissa.

Lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa nähdään tässä kasvua, sillä noin joka kolmas vastaajista (32%) tahtoo, että ostokset toimitetaan kestävän kehityksen huomioivissa pakkauksissa – kierrätettävissä tai uudelleen käytettävissä, minkä lisäksi vielä hiukan useampi (36%) toivoo, että pakkaus olisi juuri oikean kokoinen ja pitäisi kuljetettavan ilman määrän minimissä. (***

*) Tulokset perustuvat heinäkuussa 2020 tehtyyn kyselytutkimukseen Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa.

**) Tulokset perustuvat marraskuussa 2020 kuudessa Euroopan maassa tehtyyn OnePoll-kyselyyn. Maita ovat Puola, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Espanja

***)Tulokset perustuvat DS Smithin ja IPSOS MORI:n lokakuussa 2020 tekemään tutkimukseen 12 Euroopan maassa (Puola, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Hollanti, Belgia, Tanska, Ruotsi, Suomi, Portugali)