Markkinoinnin merkitys ja tavoitteet

Yrittäjän arkea on pohtia keinoja lisäasiakkaiden saamiseksi. Asiakkaat nimittäin tuovat rahaa ja ilman rahaa ei yritys pysy kovin kauan pystyssä. Millä tavalla asiakkaiden hankkiminen sitten onnistuu? Mahdollisia tapoja hankkia niitä on useita, mutta koska niiden vaikutus ei yleensä näy heti, on hyvin hankalaa tietää mikä mahdollisista useista käytetyistä keinoista vaikuttaa milläkin tavalla. Osa käytetyistä keinoista voi vaikuttaa jopa myyntiä heikentävästi.

Tämän vuoksi yrittäjän, tai hänen tehtävään palkkaaman henkilön, pitää etukäteen pystyä arvioimaan millainen mainoskampanja tai muu markkinointi on tuotteen tai palvelun kannalta tehokkainta. Markkinointi kuuluu nykyään jokaisen yrityksen rutiineihin, mutta tehokkaimman tavan valinta ei ole sen helpompaa kuin markkinointitavan tehokkuuden mittaaminenkaan.

Mikä on markkinoinnin kohdeyleisö?

Markkinointia suorittavan yrittäjän tulee pohtia tarkasti sitä, mille kohdeyleisölle hän tuotteitaan tai palvelujaan markkinoi. Mikäli tuote on värikkäät ja mielenkiintoiset kolikkopelit, on kohdeyleisö toinen kuin vaikkapa villasukkia myydessä. Olivat sukat sitten kuinka värikkäät ja mielenkiintoiset tahansa. Useissa tutkimuksissa onkin tultu siihen lopputulokseen, että markkinoinnin kohdeyleisön tavoittaminen on huomattavasti merkityksellisempää kuin tavoitettujen henkilöiden kokonaismäärä. 

Monikaan tuote ei varsinkaan muuttuvassa nykymaailmassa ole tarkoitettu pelkästään tietyn ikäisille tai tiettyyn harrastukseen perehtyneille, joten tehokkaassa markkinoinnissa tärkeää on myös hajauttaminen. Panostus kannattaa pitää kuitenkin suurempana niillä kanavilla, jossa oletetun pääkohderyhmän tavoittaminen on suurempaa ja ennen kaikkea todennäköisempää. Mikäli alalla on jo etabloitunut kilpailija, niin meritoituneen tuotteen asiakkaiden kalastelussa ei kannata resursseissa säästellä.

Mikä markkinointitapa on tehokkain?

Vasta kun on selvää mille kohdeyleisölle tuotetta tai palvelua yritetään tarjota, on aika miettiä tehokkainta mahdollista kanavaa kyseisen profiilin täyttävien asiakkaiden tavoittamiseen. Aikanaan riitti mainos radioon ja aamun sanomalehteen, mutta nykyään vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla, radiota kuunnellaan lähinnä autossa ja sanomalehtiä eivät lue enää kuin vanhat parrat. Ainakaan painetusta lehdestä.

Nykyajan ihmisellä on taskussa kaikkina aikoina älypuhelin jossa on nopea nettiyhteys ja sitä kautta välitön ikkuna mihin tahansa maailmassa. Tämä on myös kanava johon markkinointia kannattaa suunnata, sillä moderni ihminen suurin piirtein nukkuukin älypuhelin kädessä. Jos vielä joitakin vuosia sitten älypuhelimet olivat nuorien kaupunkilaisten juttu, niin nykyään markkinointia suorittavan henkilön tai yhtiön on vaarallista ajatella näin. Internet on tuttu juttu nykypäivän nelikymppisille jo teini-iästä lähtien ja viimeistään puhelinten myötä ovat vanhemmatkin sukupolvet joutuneet siihen totuttautumaan. Tiedon hakeminen internetistä on täysin luonnollista vauvasta vaariin ja mikäli tietoa hakiessa näkee joitakin markkinointi-ilmoituksia, niin ne jäävät tietysti mieleen.

Vielä muutama vuosikymmen sitten kaikkein tehokkain markkinointitapa oli televisiomainos suositun televisiosarjan tai urheilukilpailun mainoskatkolla. Nykyään televisiota ei kuitenkaan katsota samassa määrin, tv-sarjat voi katsoa suoratoistopalveluista ja urheilulähetyksetkin katsotaan yhä useammin internetin kautta sen älypuhelimen näytöltä tai sitten pöytätietokoneelta. Aikataulutetun tv-sarjan katkolla on siis vähemmän katsojia kuin aiemmin. Niistä vähentyneistäkin katsojista yhä useampi katsoo ohjelmat tallennettuina ja digibokseilla katkon yli kelaaminen on vaivatonta.

Televisiomainos voi oikein käytettynä nykyäänkin olla hyvä markkinointikeino, mutta mikään automaatti asiakasmäärien lisäykseen se ei enää ole, kuten oli vielä 80- ja 90-luvuilla. Sama pätee paikallislehtien mainoksiin, tietyn kohderyhmän se tavoittaa, mutta läheskään jokaisessa taloudessa ei enää aamurutiineihin kuulu, että jokainen perheenjäsen lukee kaikessa rauhassa paikallisen sanomalehden rivi riviltä lävitse.

Nettimainoksissa täytyy muistaa median erilaisuus muihin nähden, käyttäjä käy monilla sivuilla lyhyessä ajassa, joten yksittäinen mainos vilahtaa silmissä ehkä vain sekunnin ajan. Tällöin ei kannata kovin monimutkaista mainosta suunnitella nähtäväksi.