Viinikauppa ja viinit suomalaiseen makuun

Suomalaiseen makuun sopivat viinit vaihtelevat yksilökohtaisesti, mutta on olemassa muutamia viinityyppejä ja ominaisuuksia, jotka ovat usein suosittuja Suomessa. Nettiin on tullut viinikauppa, ja itseasiassa useitakin, mutta yhä suomalaiset ostavat viininsä useimmiten alkosta, mutta verkkokauppa ostokset ovat lisääntymään päin.

Tässä on joitain viinisuosituksia suomalaiseen makuun:

  1. Raikkaat ja hapokkaat valkoviinit: Suomalaiset usein arvostavat raikkaita ja hapokkaita valkoviinejä. Esimerkiksi Sauvignon Blanc, Riesling ja Pinot Grigio ovat suosittuja valintoja, koska ne tarjoavat raikasta sitrusta, hedelmäisyyttä ja hapokkuutta.
  2. Täyteläiset punaviinit: Monet suomalaiset nauttivat täyteläisistä punaviineistä, joissa on runsasta hedelmäisyyttä, pehmeyttä ja mausteisuutta. Esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir ovat suosittuja punaviinityyppejä Suomessa.
  3. Roseeviinit: Kesäaikaan monet suomalaiset suosivat raikkaita ja kevyitä roseeviinejä. Roseeviinit tarjoavat usein marjaisia ja hedelmäisiä makuja sekä raikasta hapokkuutta. Ranskalainen Provencen rose on erityisen suosittu.
  4. Kuohuviinit: Kuohuviinit, kuten samppanja, cava ja prosecco, ovat suosittuja juhlajuomia ja nautittavia seurustelujuomia Suomessa. Ne tarjoavat kuplivaa iloa ja juhlallisuutta erilaisiin tilaisuuksiin.
  5. Erikoisuudet: Suomalaiset viininystävät ovat myös kiinnostuneita erikoisemmista viineistä ja pienpanimoiden viinitilojen tuotteista. Erilaiset luomu- ja luonnolliset viinit sekä uusien ja harvinaisempien viinialueiden viinit voivat kiinnostaa suomalaisia viinin harrastajia.

On kuitenkin tärkeää huomata, että viinin maistuvuus on hyvin yksilöllistä, ja jokaisella on oma makumieltymyksensä. Suositukset perustuvat yleisiin mieltymyksiin ja trendeihin, mutta parhaiten sopivan viinin löytää kokeilemalla eri vaihtoehtoja ja tutustumalla omaan makuunsa. Asiantuntijoiden, viinikauppojen ja ravintoloiden henkilökunnan kanssa keskustelu voi auttaa löytämään juuri omiin makumieltymyksiin sopivan viinin.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc on valkoinen rypälelajike, joka on suosittu ympäri maailmaa. Tämä viinityyppi tunnetaan raikkaasta hapokkuudestaan, eloisan hedelmäisyyden sekä tyypillisen aromaattisen luonteen ansiosta. Tässä on muutamia tärkeitä piirteitä, jotka tekevät Sauvignon Blancista kiinnostavan:

  1. Aromit: Sauvignon Blanc -viinille on tyypillistä intensiivinen aromimaailma. Se voi tarjota runsaasti hedelmäisiä aromeja, kuten sitrusta (sitruuna, limetti, greippi), passionhedelmää, vihreää omenaa ja päärynää. Lisäksi se voi sisältää myös yrttisiä, mausteisia ja jopa mineraalisia sävyjä.
  2. Hapokkuus: Sauvignon Blanc -viinit ovat yleensä raikkaita ja hapokkaita, mikä tekee niistä eloisia ja pirteitä suussa. Tämä ominaisuus tekee niistä erityisen hyviä valintoja aperitiiveiksi tai ruokien pariksi, jotka kaipaavat hapokasta vastapainoa.
  3. Alueelliset erot: Sauvignon Blancia viljellään eri puolilla maailmaa, ja eri viinialueilla rypäleen luonne voi hieman vaihdella. Tunnetuimpia ja arvostetuimpia Sauvignon Blanc -alueita ovat Sancerre ja Pouilly-Fumé Loiren laaksossa Ranskassa sekä Marlborough Uudessa-Seelannissa.
  4. Ruokaparit: Sauvignon Blanc sopii erinomaisesti monenlaisten ruokien kumppaniksi. Sen raikas hapokkuus ja hedelmäisyys tekevät siitä hyvän valinnan esimerkiksi vihannesten, salaattien, merenelävien ja vaalean lihan kanssa. Se myös täydentää hyvin raikkaita kesäruokia ja vihreitä yrttejä.
  5. Kuohuviinivariaatiot: Sauvignon Blancia käytetään myös kuohuviineissä, kuten Cremant de Loire tai Cremant de Bordeaux, jossa sen pirteä hapokkuus ja aromit tuovat lisäulottuvuuden kuohuviiniin.

On tärkeää huomata, että Sauvignon Blanc -viineissä voi olla alueellisia ja tuottajakohtaisia eroja.