Verkko-ostaminen nyt huimassa suosiossa – Näitä yllättäviä tuotteita suomalaiset ostavat poikkeusoloissa

Korona-viruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy suomalaisten kulutuskäyttäytymisessä, kun kotia varustellaan työtä ja vapaa-aikaa varten. Tilanne on synnyttänyt kovia kysyntäpiikkejä niin tietotekniikassa kuin kosmetiikassa. Web-kameroiden suosio on kasvanut 2553 prosenttia, Blu-ray -elokuvien suosio 2750 prosenttia ja VR-lasien suosio 243 prosenttia. Osalla tuotteista kysyntä on vaikuttanut myös hintoihin.

Koronan aiheuttaman poikkeustilan ja rajoitusten vuoksi suomalaiset viettävät nyt lähes kaiken aikansa kotona. Kodista on tullut sekä työ-, koulu- että vapaa-ajan ympäristö, mikä on aiheuttanut kysyntäpiikin tiettyjen tuotteiden kohdalla. Puolueeton hintavertailupalvelu Hintaopas vertaili 16. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta aikavälillä tehtyjä tuotehakuja vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon ja data osoittaa, että osalla tuotteista suosio on noussut huimasti.

”Etätyöpisteitä varustellaan nyt kovaa vauhtia. Varavirtalähteiden suosio vuoden takaiseen on noussut 429 prosenttia, web-kameroiden suosio huimat 2553 prosenttia”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Varavirtalähteiden ja web-kameroiden suuria kasvulukuja selittää osaltaan se, että normaalioloissa ne eivät kuulu Hintaoppaan suosituimpiin tuotteisiin, mutta kiinnostavat nyt kuluttajia poikkeuksellisen paljon. Kolmas tällainen, eloon herännyt kategoria on Blu-ray -elokuvat, joiden suosio on kasvanut 2750 prosenttia.

Suuri kysyntä näkyy myös joidenkin tuotekategorioiden hintakehityksessä.

”Esimerkiksi web-kameroiden hinnat ovat nousseet maaliskuun alusta noin 19 prosenttia. Tuotetta ja verkkokauppaa valitessa hintoja kannattaa vertailla, sillä kysytyillä tuotteilla hintaerot kauppojen välillä voivat olla merkittäviä”, Matinvesi-Bassett jatkaa. 

Kuva: Web-kameroiden ja kaikkien Hintaoppaan indeksoitujen tuotteiden (227 000) hintakehitys maaliskuun alusta alkaen.

Vapaa-ajan tuotteista televisioiden haut ovat nousseet 81 prosenttia, pelikonsoleiden haut 68 prosenttia ja VR-lasien haut jopa 243 prosenttia. Hintaoppaan kaksi suosituinta VR-lasimallia on tällä hetkellä loppu verkkokaupoista. Muista kodin tuotteista etsitään aktiivisesti muun muassa robottipölynimureita, joiden haut ovat nousseet 110 prosenttia.

Kosmetiikkaa ostetaan verkosta, kotitoimituksissa ja noudoissa uusia avauksia  

Myös erilaisten palveluiden, kuten tavaratalojen, kampaamoiden ja ravintoloiden rajoitettu tai olematon käyttö on vaikuttanut suomalaisten hankintoihin ja siirtänyt verkkoon sellaisia ostoksia, jotka hoidetaan normaalisti paikan päällä liikkeessä.

”Kosmetiikkaa hankitaan nyt verkon kautta selvästi aiempaa enemmän. Hajuvesien haut ovat kasvaneet 583 prosenttia, deodoranttien haut 849 prosenttia ja shampoiden 1095 prosenttia. Myös hiustenleikkuukoneita haetaan 111 prosenttia viime vuotta vilkkaammin”, Matinvesi-Bassett selvittää.

Myös terveyttä seurataan, sillä kuumemittareita haetaan nyt 919 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Verkkokaupat ovat vallitsevassa tilanteessa erityisen suosittuja ja tarjoavat kaupassa vierailua turvallisemman vaihtoehdon ostosten tekemiseen. Suureen arvoon on noussut sujuva kotitoimitus tai noutovaihtoehto: tuotteita voi noutaa muun muassa myymälöiden ulkopuolelta tai tilata kotiin vaikkapa Woltin kautta. Postin toimituksissa pakettimäärät ovat nousseet lähes joulun lukemiin. Suosio näkyy myös Hintaoppaan luvuissa: 

”Klikkimäärämme ovat nousseet maaliskuun puolesta välistä 22 prosenttia”

Hintaoppaan haut 16. maaliskuuta–6. huhtikuuta 2020, verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon. Eniten trendaavat tuotteet:

Pelikonsolit +68%
Televisiot +81%
PS4-pelit +80%
Nintendo Switch -pelit +275%
VR-lasit +243%
Web-kamerat +2553%
Varavirtalähteet +429%
Blu-ray elokuvat +2750%
Kannettavat tietokoneet +52%

LEGOt +101%
Robottipölynimurit +110%
Porakoneet +186%
Hiustenleikkuukoneet & trimmerit +111%
Ilmanpuhdistimet +90%
Pakastimet +112%
Kuumemittarit +919%
Yleis- & monitoimikoneet +99%
Juoksukengät +40%

Hajuvedet +583%
Deodorantit +849%
Shampoot +1095%