Kahdelle kolmesta hinta on tärkein ostokriteeri – hävikkikaupat ja punalaputettu ruoka vaihtoehtona elintarvikkeiden nousseille hinnoille

Yli kahdelle kolmesta suomalaisista (68 %) hinta on tärkein tekijä ruuan ostamisessa, mutta muitakin tekijöitä otetaan huomioon. Jopa 16 prosentille pelkkä hinta on silti tärkein kriteeri. Hieman alle kolmannekselle (30 %) muut tekijät kuin hinta ovat tärkeämpiä valintakriteereitä. Tämä selviää hävikkiruokaa verkossa myyvän Matsmartin markkinatutkimusyritys Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui 2014 suomalaista.

Ruuan hinnan odotetaan nousevan vuoden ensimmäisellä puoliskolla selvästi viime vuodesta, johtuen koko ruokaketjuun kohdistuvasta kustannusten nousupaineesta*.

Perinteisten ruokakauppojen ohella kuluttajilla on mahdollisuus tilata ruokaa ja kuluttajatuotteita myös hävikkiverkkokaupoista ja ostaa punalaputettua ruokaa marketeista.

“Hinta on meille suomalaisille tärkein valintakriteeri ostaessa ruokaa, mutta harvalle se on ainoa. Moni ottaa huomioon myös esimerkiksi ruuan laadun ja ekologisen kestävyyden. Hankkimalla ruokakaappiin täydennystä hävikkikaupasta tai punalaputetuista tuotteista, voi kuluttaja säästää paitsi rahaa, niin mitä tärkeintä, myös ympäristöä”, kertoo Matsmartin Suomen-maajohtaja Michaela Böckelman.

Pohjoismaiden johtava hävikkiverkkokauppa Matsmart toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Sen sivuilta asiakkaat voivat pelastaa ruokaa 20-90 prosentin alennuksilla, ja säästää ympäristön lisäksi ruokaostoksissa.

Kantar-tulosten perusteella suomalaiset ovat Matsmart-maista hintaherkimpiä, kun huomioidaan vastaajat, joille pelkästään hinta on ostokriteeri. Ruotsalaisista vain 7 prosentille hinta on tärkein tekijä (vrt suomalaiset 16 %).

Matsmart on myynyt Pohjoismaissa jo vuodesta 2014 saakka verkkokaupassaan tavarantoimittajien jäännöseriä, jotka muutoin saattaisivat päätyä hävikkiin esimerkiksi lyhyiden parasta ennen -päiväysten tai pakkausten vaihtumisen johdosta. Tyypillinen tilaus säästää keskimäärin 90 % alkuperäisistä tuotteiden hiilipäästöistä, kun uutta vastaavaa tuotetta ei tarvitse valmistaa.

Kantarin kesäkuussa 2021 toteuttaman tutkimuksen vastaajina olivat 18—79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajamäärä oli 2014 ja tutkimuksen virhemarginaali on korkeintaan +/- 2 prosenttiyksikköä.

*https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e54aeff0-0bf9-4d4c-abf3-ba552324b8d1

Matsmart/Kantar-tutkimuskysymys ja vastaukset:

Kuinka tärkeä tekijä hinta on, kun ostat ruokaa ja päivittäistavaroita?
Tärkein tekijä16 %
Hinta on tärkein tekijä, mutta otan huomioon myös esimerkiksi laadun ja ekologisen kestävyyden52 %
Hinta on vähemmän tärkeä tekijä kuin esimerkiksi laatu ja ekologinen kestävyys23 %
Tärkeintä ovat vain ruoan laadun ja ekologisen kestävyyden kaltaiset tekijät7 %
En osaa sanoa3 %

Ajanvietettä aikuiseen makuun

Nykyään pelaamisen ollessa suosittua kaikissa ikäryhmissä, on se lisääntynyt määrä näkynyt myös mobiilipalveluissa – pelaamista tapahtuu todellakin kaikissa ikäryhmissä ja kaikissa sukupuolissa. Varsinkin aikuisille tarkoitetut rahapelit ovat uudessa nousussa ja niiden tarjouksista voit lukea lisää www.kasinoforum.fun sivustolla, joka tarjoaa hyviä tarjouksia eritoten uusia pelipaikkoja etsiville rahapelien ystäville.

Jos sen sijaan etsit muita ajanvietteitä, esimerkiksi suoratoiston ja elokuvien parista niin viihdecorner.com toimii hyvänä apulaisen ja harrasta.net esittelee vastaavasti vähän kaikenlaisia mahdollisia harrastuksia liikunnasta kädentaitoihin.

Aikuisten lisääntynyt vapaa-aika on todellakin tuonut markkinoille paljon uusia mahdollisuuksia. Oletko sinä jo löytänyt omasi?