Työllistä itsesi ja perusta oma yritys

Oman yrityksen perustaminen on tänä päivänä yhä suositumpaa ja helpompaa. Itsensä työllistäminen luo paljon mahdollisuuksia aina oman aikataulun luomisesta työmäärän hallintaan. Parasta kaikessa on se, että itsensä työllistäminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä helppoa. Tänä päivänä on olemassa monia yrityksiä, jotka auttavat aloittelevia yrittäjiä ja helpottavat heidän matkansa alkua. 

Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta yrittäjänä toimiminen ei ole aina helppoa. Vaikka se tuo mukanaan monia positiivisia asioita, fakta on se, että yrittäjän päivät ovat pitkiä ja joskus lomaa on vaikea pitää. Monet kuitenkin valitsevat ennemmin itsensä työllistämisen siksi, että omana pomona oleminen kiehtoo.

Miksi kannattaa perustaa oma yritys?

Oman yrityksen perustamisessa on monia hyviä puolia, miksi monet lähtevätkin mukaan yrittäjyyden pariin. Ensinnäkin yrittäjyys antaa sinulle vapauden toimia juuri sillä alalla, millä itse haluat. Voit toimia myynnin ja markkinoinnin parissa, olla luova, myydä omia tuotteitasi ja kaikkea siltä väliltä. Lyhyesti sanottuna vain taivas on rajana. Kun saat itse päättää, mitä työtä teet, motivaatio työn tekemiseen säilyy. 

Toinen syy yrityksen perustamiseen on aikataulun joustavuus ja se, että saa olla oma pomonsa. Tavallinen rutiini, jossa toimistolla ollaan kello kahdeksalta aamulla ja kotiin lähdetään neljältä, ei vain sovi kaikille. Toiset hallitsevat mieluummin omaa aikatauluaan ja päättävät omista työajoistaan. Yrittäjänä toimiminen antaa tähän mahdollisuuden. Lisäksi yrittäjä voi koska tahansa pitää lomaa eikä siitä tarvitse neuvotella kenenkään kanssa.

Yrittäjänä toimiminen mahdollistaa myös mahdollisuuden vaikuttaa omiin tuloihin. Tavallisessa palkkatyössä työntekijä tienaa tietyn määrän rahaa kuukaudessa ja siihen ei aina voi itse vaikuttaa. Yrittäjä voi kuitenkin omalla työpanoksellaan suoraan vaikuttaa siihen, kuinka paljon rahaa hän tienaa kuukaudessa. 

Yrittäjänä toimiminen houkuttelee monia, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. Menestyvällä yrittäjällä pitää olla tietynlainen himo ja halu toimia omana pomonaan ja hänen pitää olla työtäpelkäämätön. Toisinaan yrittäjän päivät saattavat nimittäin venyä hyvin pitkiksi ja yrittäjän tulee tehdä muutakin kuin vain tarjota omia palveluitaan: hänen pitää hoitaa kirjanpito, markkinointi, laskutus ynnä muuta yrityksen pyörittämiseen liittyvää. 

Jos kuitenkin olet päättänyt lähteä yrittäjän alalle, hyvä uutinen on se, että aloittaminen on hyvin helppoa. 

Mikä on ensimmäinen askel?

Ennen kuin voit aloittaa yrittäjänä toimimisen, sinulla pitää tietysti olla idea siitä, mitä haluat tehdä työksesi. Toisilla on jo valmiina oma bisnesidea, kun taas toiset eivät ehkä heti kättelyssä tiedä, mitä he haluavat tehdä työkseen. Hyvä uutinen on kuitenkin se, ettei sinulla välttämättä tarvitse edes olla omaa bisnesideaa, vaan voit hyödyntää toisten yrittäjien ideoita. 

Esimerkiksi affiliate markkinointi on viime vuosina ollut hyvin suosittua. Tällöin sinun tehtäväsi on markkinoida toisen yrityksen tuotteita tai palveluita ja tienaat siitä provision. Esimerkiksi nettikasinot ja monet lainapalvelut käyttävät hyväkseen tätä konseptia. Näin ollen sinun ei tarvitse investoida tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen, mutta voi oikeanlaisella markkinoinnilla tienata paljon.

Toinen vaihtoehto on aloittaa franchise yritys. Tällöin käytät hyväksesi jonkun toisen bisnesideaa ja perustat yrityksen samalla konseptilla. Tästä pitää maksaa yrityksen alkuperäisen idean kehittäjälle tietty maksu, jotta saat oikeuden käyttää hänen ideaansa. Tällaisessa yritysmuodossa on tosin se hyvä puoli, että valmis liikeidea ja liikesuunnitelma ovat jo olemassa, samoin kuin kiinnostunut asiakaskunta. Sinun tulee siis vain keskittyä pyörittämään yritystä itse. 

Yrityssuunnitelma on pakollinen

Kun olet keksinyt liikeidean, sinun pitää kehittää yrityssuunnitelma. Ilman sitä mikään yritys ei voi toimia kunnolla. Yrityssuunnitelmaan listataan kaikki yrityksen pyörittämiseen kuuluvat tärkeät asiat, kuten liikeidea, asiakaskunta, markkinointitavat, taloudelliset tiedot ynnä muut. Hyvin suunniteltu liikeidea toimii karttana yrittäjän maailmassa ja sitä seuraamalla yrityksen pyörittäminen, toiminnan seuraaminen ja myöhemmin laajentaminen ovat helppoa. 

Yrityssuunnitelma on tarpeellinen etenkin silloin, kun yrittäjä tarvitsee liiketoiminnan aloittamiseen lainaa tai esimerkiksi sijoittajan. Sekä pankit että mahdolliset sijoittajat haluavat nähdä, että yrittäjä on suunnitellut toimintansa huolellisesti ja että kuinka yritys tulee käytännössä pyörimään. 

Hanki rahoitus

Suurin osa yrittäjistä tarvitsee yrityksen aloittamiseen hieman pääomaa. Monet yrittäjät säästävät tarvittavan aloituspääoman omalle säästötilille ja kustantavat yrityksen aloittamisen kokonaan itse. Tämä onkin aina suositeltavaa jo siitä syystä, että yrittäjä pääsee aloittamaan toimintansa täysin ilman velkaa. Se ei kuitenkaan ole aina mahdollista. 

Jos sinulla ei ole koko summaa säästettynä, on aina mahdollista hakea pankista lainaa, ottaa luottokortti yritykselle tai etsiä sijoittaja. Lainan hakeminen on mahdollista myös uusille yrittäjille silloin, kun yrittäjällä on hyvä liiketoimintasuunnitelma. Yrityslaina voi kuitenkin tulla melko kalliiksi etenkin startup yrityksille, sillä lainat pitää yleensä maksaa takaisin melko nopeassa tahdissa. 

Yrityksen luottokortti voi olla edullisempi vaihtoehto. Monien uusien yrittäjien on mahdollista hakea luottokorttia yritykselle perustamisvaiheessa. Luottokorteissa maksuaika on usein joustavampi eikä sitä tarvitse maksaa takaisin yhtä nopeasti kuin yrityslainaa. Luottokortti voi toimia myös mukavana apuna yrittäjän arjessa myöhemminkin. 

Yrittäjä voi myös etsiä sijoittajan yritystoiminnan rahoittamiseksi. Esimerkiksi enkelisijoittajat etsivät jatkuvasti sijoituskohteita ja jos yrityksesi liikeidea sopii sijoittajan tavoitteisiin, hän voi olla kiinnostunut yrityksesi rahoittamisesta. Sijoittajat ovat aina kiinnostuneita rahoittamiensa yrityksen menestyksestä, joten he ovat usein aktiivisesti mukana päätöksenteossa ja toiminnassa. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos yrittäjä tarvitsee apua ja neuvoja. Toisaalta toiset yrittäjät pitävät mieluummin päätösvallan kokonaan itsellään, eivätkä siksi lähde hakemaan sijoittajia.

Toimintamalli

Ennen kuin pääset aloittamaan liiketilojen hakemisen ja inventaarion hankkimisen, sinun pitää vielä päättää liiketoimintasi toimintamalli. Jos olet uusi yrittäjä tai teet yrittämistä vielä sivutoimisesti, voi olla hyvä idea aloittaa käyttämällä laskutuspalvelua, jonka avulla voit toimia yrittäjänä ilman kirjanpitovelvollisuutta. Esimerkiksi Eezy ja Ukko ovat erinomaisia palveluita, jotka tekevät yrittämisen aloittamisesta helppoa. Tällainen toimintamalli sopii hyvin esimerkiksi freelancereille. 

Jos yrittäjä toimii yrityksessään pääasiassa yksin, toiminimi voi olla helpoin ratkaisu. Sen ansiosta yrittäjä voi toimia helpommalla konseptilla kuin silloin, jos yritys on kommandiitti- tai osakeyhtiö. Toiminimi on hyvä veto sellaisille yrittäijlle, jotka eivät tarvitse muita henkilöitä (kuten työntekijöitä) yrityksen pyörittämiseen. 

Mikäli haaveissa on kuitenkin suurempi yritys ja tarkoitus on palkata enemmän ihmisiä, kannattaa harkita esimerkiksi kommandiitti- tai osakeyhtiön perustamista toiminimen sijasta.

Yrittäjän arki ei ole aina ruusuilla tanssimista

Kun yritys on saatu alkuun, on aika keskittyä yrityksen pyörittämiseen ja elannon tienaamiseen. Vaikka yrittäjänä toimimisessa on paljon hyviä puolia, se ei aina ole ruusuilla tanssimista. Päivät voivat venyä hyvin pitkiksi ja raskaiksi ja toisinaan uupumus tavoittaa myös yrittäjän. Päivittäisen yrityksen pyörittämisen lisäksi yrittäjä on nimittäin vastuussa myös kirjanpidosta, inventaariosta ja muusta ylimääräisestä.

Harvat kuitenkaan katuvat yrittäjän tielle lähtemistä. Se on kuitenkin usein pitkällä juoksulla hyvin palkitsevaa ja monet oppivat rakastamaan aikataulujen joustavuutta ja omana pomona olemista. Yrittäjyys on monelle erinomainen keino nauttia omasta luovuudesta ja omista aikatauluista ja loppujen lopuksi pitkiin päiviin tottuu.