Tupakasta nikotiinipusseihin

Tupakointi altistaa myös lähellä olevat ihmiset tupakansavun kautta passiivisiksi tupakoitsijoiksi, mutta jos yhä tarvitset nikotiinia, vaihda tupakka vaikka nikotiinipusseihin – silloin pääset eroon tupakasta, etkä myöskään altista enää toisia tupakan haitta-aineille.

Tupakaton nuuska eli nikotiinipussit on todellakin tupakaton keino jatkaa nikotiinin saamista tupakanpolton lopettamisen vaiheessa. Tupakanpolttoon liittyy paljon muutakin kuin vain se nikotiini, mutta monilla se on kuitenkin se yksi iso tekijä, joka pitää taklata, jotta tupakasta pääsisi eroon- joten miksei nikotiinipussi. Niitä voi tilata suoraan netistä kotiin omaan käyttöön jopa kolmen kuukauden käytön verran kerralla, täysin laillisesti.

Miksi kannattaa lopettaa tupakointi?

Tiedät varmasti, että tupakointi ei ole terveellistä, mutta oletko tutustunut mitä kaikkea huonoa siitä syntyy? Tai jos olet joskus polttanut ja selittänyt muille, että tarvitset tupakkataukoa stressin vuoksi, niin mitä jos sinulle kerrotaan, että tupakka nimenomaan lisää kehosi stressiä – ja käytät itseasiassa tupakkaa vain päästäksesti tilanteesta pois. Tupakka on monelle myös arkeen kuuluva tapa, ja lopettaessasi tupakointia, tuon tavan paikalle pitää kehittää jokin muu tapa.

Joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti, ja tupakointi liitetään lähes 30 eri sairauteen – keskimäärin voidaan tilastoista todeta, että tupakoitsija menettää ainakin 10 elinvuotta tupakan takia. Lisäksi se edesauttaa syöpää, keuhkoputkentulehduksia ja keuhkolaajentumia kuten mös verisuonten tukkeutumista, joka voi johtaa sepenvaltiotautiin. Tupakointi aiheuttaa myös kakkostyypin diabetestä ja huonontaa yleiskuntoa ja makuaistia, se myös vaikuttaa erektioon heikentämällä verenkiertoa. Lähes kaikki tupakoijat kärsivät keuhkoputkien ärsytystilasta, kroonisesta keuhkoputkitulehduksesta. Se aiheutuu tupakansavun ärsytyksestä keuhkoputkessa ja keuhkokudoksessa. Tupakoijat tuntevat taudin nimellä tupakkayskä.

Kun lopetet tupakoinnin. Sydämen syke tasoittuu, ja verenpaine alenee. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu. Jo kahden viikon tupakoimattomuuden jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä, kun vieroitusoireet helpottuvat, ja vieroitusoireisiin voit hakea apua nikotiinituotteista, kuten nikotiinipusseista.

Entä se passiivinen tupakointi?

Tupakointi ei vahingoita vain sinua vaan myös läheisiäsi. Passiivinen tupakointi altistaa samoille riskeille kuin itse tupakointikin – ja vaikka yrittäisit olla kuinka varovainen, tupakan myrkkyjä kulkeutuu lähes väistämättä mukanasi läheisten hengitettäväksi. Etenkin lapsille passiivinen tupakointi on erityisen haitallista, sillä se lisää riskiä menehtyä kätkytkuolemaan, sairastua astmaan ja kärsiä allergioista sekä keuhkoinfektioista. Lisäksi yli 70 % lapsista pelkää, että heidän vanhempansa kuolee tupakoinnin seurauksena. 

Miten irti tupakasta?

Jokaiselle lopettaneella on oma tarinansa, mutta kaikki lähtee siitä, että lopettamiseen täytyy olla syy ja oma päätös. Kukaan toinen ei voi tehdä tupakoitsijan puolesta sitä päätöstä. Jos kaverisi on lopettamassa ja kertoo sinulle siitä, tue häntä, äläkä missään nimessä tarjoa hänelle tupakkaa enää siinä vaiheessa.

Jos olet lopettamassa tee ainakin nämä asiat oman päätöksesi jälkeen:

  • heitä kaikki tupakointiin liittyvät asiat kotoasi ja autostasi pois
  • kerro ystävillesi että olet lopettamassa tupakoinnin
  • mieti olisiko nikotiinipussit tai vastaava keino auttaa nikotiinin suhteen
  • kehitä jotain muuta tekemistä vanhojen tupakkataukojen tilalle

Tupakointi on monille tapa, ja siksi sen sijalle on hyvä kehittää jotain muuta. Välipalat on hyvä tehdä etukäteen, esimerkiksi porkkanaa tai jotain muuta terveellistä – pyri olemaan valitsemasta jotain sokerista tai rasvaista tupakan sijaan. Tupakointi nimittäin on vähentänyt ruokahalua, ja nyt lopettaessasi todennäköisesti tulet lihomaan pari kiloa, jollet osaa heti alusta huomata tätä ruokailuasiaa.

Toiset pääsevät tupakasta helpommin eroon kuin toiset, joten jos et ensimmäisellä kerralla onnistu. Kokeile uudelleen. Jo se että poltat vähemmän on hyväksi, ja huomaat nopeasti parantuneen makuaistin ja parantuneen hengityskyvyn, jaksat myös enemmän. Ihmisen keho on siinä mielessä erikoinen, että monet pitkäaikaisenkin tupakoinnin haitoista ovat korjattavissa kohtuullisen nopeasti.