Suoratoistopalvelut valloittavat maailman

Suoratoistopalvelut ovat viimeisinä vuosina tulleet ryminällä suureksi osaksi lähes meidän kaikkien arkea. Ne ovat vapauttaneet ihmiset television ohjelmien aikataulujen ikeestä ja myös yksittäisten fyysisten tallennusvälineiden, kuten CD- tai DVD-levyjen, saati VHS-nauhojen, tarpeesta. Siinä missä vielä vuosituhannen vaihteessa ihmiset keskustelivat edellisenä iltana televisiosta tulleesta suosikkisarjasta, nykyään jutellaan suoratoistopalvelussa tarjolla olevista sarjoista ja aloitetaan keskustelut sillä, että onko toinen jo katsonut sarjan loppuun vai vieläkö on kesken. Etuna vanhaan siis jaksoja voi katsoa useamman putkeen, eikä odottaa viikkoa, että seuraava jakso näytetään. Suoratoistopalvelut ovat samalla tavalla mullistaneet myös musiikkimaailman ja tilaa vievät kiekot hyllyissä ovat enemmänkin keräilijöiden juttu, kun muut kuuntelevat musiikkinsa sähköisessä muodossa.

Urheilu

Urheilu eroaa esimerkiksi sarjoista tai elokuvista sillä tavalla, että vaikka ottelut ovatkin katsottavissa haluttuun aikaan, niin suurin osa katsojista haluaa edelleen katsoa ottelut suorana lähetyksenä. Periaatteessa mitään eroa ei ole katsoa jälkikäteenkään urheilutapahtumaa, mikäli tulokset eivät ole tiedossa, mutta psykologisesti monen kohdalla tunnelma ei ole sama siltikään, koska koko ajan on tieto, että katsellaan vanhaa ottelua. Kaiken lisäksi, jos on livenä tapahtuvan vedonlyönnin ystävä, niin jälkikäteen katsottu lähetys ei ole edes mikään vaihtoehto, koska vetoa ei tietenkään jälkilähetyksen aikana voi lyödä. Nykyteknologian mahdollistamat eri live stream -palvelut ovatkin hyvin suosittuja, niiden avulla ottelua tai tapahtumaa voi seurata vaikka bussissa tai metrossa, sekä tietenkin kotisohvalla. Mitenkään sidottuja ei olla siis televisioiden ääreen takavuosien malliin tässäkään tapauksessa.

Elokuvat ja tv-sarjat

Aikoinaan elokuvan nähdäkseen täytyi mennä kivijalkavuokraamoon ja vuokrata sieltä elokuva. Mikäli elokuva ei tuntunut miellyttävältä, ei vaihtoehtoja ollut. TV-sarjat taas tulivat kerran viikossa ja jos silloin ei ollut ruudun ääressä tai ainakin nauhuri ajastettuna, niin jakson missasi. Toisin on nyt, sillä suoratoistopalvelut antavat kuukausimaksua vastaan mahdollisuuden valita laajasta elokuva- ja sarjavalikoimasta katsottavaa haluamallasi hetkellä. Mikäli illan piristykseksi valitsemasi elokuva ei alun jälkeen miellytä, niin ei tarvitse muuta kuin vaihtaa tilalle joku sadoista vaihtoehdoista ilman lisämaksua. Nämäkin palvelut toimivat mainiosti kannettavalla laitteella, joten elokuvaa tai lempisarjaa voi katsella hyvin esimerkiksi junassa tai odotellessa kyytiä.

Musiikki

Musiikkitiedostot ovat huomattavasti pienempiä, kuin elokuvatiedostot, joten jo aiemmilla selvästi hitaammilla nettiyhteyksillä ei musiikin lataaminen ollut liian aikaa vievää puuhaa. Ongelma oli kuitenkin, että ennen suoratoistopalveluiden tuloa, ladattu musiikki piti varastoida omalle sisäiselle tai ulkoiselle kovalevylle ja tilaa oli luonnollisesti vain rajattu määrä. Tämänkin maailman suoratoisto on kuitenkin mullistanut, nykyään levyjä tai kappaleita ei tarvitse itse varastoida, vaan ne säilyvät fyysisesti muualla. Silti palvelut tarjoavat mahdollisuuden luoda omia soittolistoja ja kattava hakutoiminto auttaa löytämään esimerkiksi tietyn artistin levyjä ja kappaleita käden käänteessä.

Suoratoiston tulevaisuus

On selvää, että suoratoisto on tullut osaksi elämäämme jäädäkseen ja tulevaisuudessa valtaa vain alaa. Peliteollisuudessa otetaan myös ensi askeleita suoratoistolla pelattavia pelejä kohti ja se on seuraava valtava ala, jossa suoratoisto tulee pikkuhiljaa syrjäyttämään perinteiset fyysiset pelit ja netin yli kovalevylle ladattavat pelit. Videovuokraamot menestyvät enää heikkojen nettiyhteyksien maissa ja tulevaisuudessa internet tulee olemaan nykyistäkin huomattavasti kattavampi ja nopeampi. Levy-yhtiöistä jotkut elävät vielä keräilijöiden ansiosta, mutta kaikki pienemmät ovat jo joutuneet nostamaan kädet pystyyn suoratoiston edessä.