Livepelaaminen ja pitkäveto

Pitkäveto tuli Suomeen 1993, mutta muualla Euroopassa oli jo silloin paljon enemmän pelikohteita ja pelattavaa tarjolla. Totta kai useimmalle riitti pelikohteet, jotka olivat Suomessa tarjolla, mutta osa pelaajista käänsi katseensa suoraan muualle Eurooppaan. Tänäkin päivänä tarjolla on kymmeniä pelisivustoja, joilla voi pelata niin yksittäiskohteita etukäteen tai kerätä samalle pelilistalle monta kohdetta ja hakea älytöntä kerrointa. Se on sitä pitkää vetoa. Miten sitten livepelaaminen ja pitkäveto eroavat toisistaan?

Pivekunkku on suomenkielinen sivusto, joka tarjoaa pitkävetovihjeitä, mutta sopivathan ne vihjeet myös livepeleihin. Livepelaamisessa vain on kyse nimenomaan pelaamista juuri silloin kun peli on käynnissä, livenä.

Jalkapallo livenä

Aikoinaan ympäri Eurooppaa paras tapa nähdä oma suosikkijoukkue, oli mennä kentälle katsomaan peliä. Suomessa se ei ole koskaan vaatinut kovin erikoista aikataulutusta, koska katsomot ovat aina olleet kohtuulliset tyhjiä – ainoastaan jääkiekossa on ollut jo vuosia tuhansia katsojia ja areenoille matkustaminen on ollut välillä työlästä. Mutta mietippä menemistä vaikka Liverpoolin kotiotteluun normaalioloissa tai Real Madridin, kuinka paljon silloin pitää varata aikaa jonottamiseen ja matkan viimeisiin kilometreihin?

Pari vuotta sitten alkoi kuitenkin nettiin tulla saatavilla suoratoistopalveluita, joiden kautta oli mahdollista nähdä oma joukkueensa pelaavan. Tämän jälkeen isot mediatalot kehittivät omia suoratoistopalveluitaan edelleen, ja nykyään näiden kautta on mahdollista nähdä paljon eri urheilulajeja niiden omilla kanavilla. Ja kaiken tämän lisäksi urheiluvedonlyöntioperaattorit ovat ottaneet omaan palvelupakettiin maksuttomat ottelulähetykset. Ottelulähetykset ovat nähtävillä niin tietokoneen ruudulta kuin mobiilisti omalla älypuhelimella missä sitten oletkaan- eikä se mobiilipuhelimen näyttö nykyään ole yhtään huonompi väline otteluiden seurantaan.

Livekohteet vs pitkäveto

Pitkävedossa pelaat yleensä voittajasta tai tasoitusvetona vastaavaa. Voit pelata etukäteen myös tuloksesta ja sitäkin tasoitusvetona. Joskus joihinkin peleihin annetaan etukäteen myös lisäkohteita, kuten ensimmäinen maalintekijä tai vastaavaa, jos joku tietty pelaaja on median silmätikkuna.

Pitävedossa ja etukäteen asetettavissa vedoisssa vetojen pitää olla asetettuna ennen pelin alkua, eli pelaajat eivät välttämättä koskaan voi olla 100 % varmoja, millaisella asenteella ja millä kokoonpanolle joukkueet otteluun lähtevä.

Livekohteet ovat vastaavasti pelin sisäisiä pelikohteita, jotka vaihtelevat pelin edetessä. Ne ovat yleensä voimassa vain muutaman minuutin ja esimerkiksi jalkapallossa ne voivat olla kulmapotkuja, rajaheittoja, maaleja, varoituksia yms. Pelikohteita on useampia avoimena koko ajan ja yhden ottelun aikana voi hyvin tulla parisenkymmentä pelikohdetta.

Livekohteet olivat pitkään vähän huonossa asemassa, kun pelejä pystyi seuraamaan vaikka vain radion välityksellä tai itse paikalle menemällä. Nyt kun suoratoisto mahdollistaa periaatteessa kenen tahansa ottelun katsomisen, on livepelaaminen jo ohittanut suosiossaan Euroopassa etukäteen pelaamisen. Vedonlyöntioperaattorit vielä mahdollistavat ottelun seurannan ja samanaikaisesti pelaamisen samalla käyttöliittymällä niin mikäs sen parempaa. Pelaaminen onnistuu mobiililaitteella vaikka sitten areenan katsomosta käsin.

Kertoimet ja niiden metsästys

Ne jotka pelaavat enemmän urheiluvetoja, tai jopa tekevät sitä ammatikseen, omistavat useampia pelitilejä. Tämä siksi, koska kertoimet vaihtelevat maasta ja lajista toiseen. Usein kotijoukkueita yliarvostetaan omissa maissaan ja välillä saattaa kertoimenlaskijoille tulla suoranaisia virheitä ja tarkkaavaiset ammattilaiset voivat ehtiä asettamaan omat vetonsa ennenkuin kertoimet muuttuvat.

Livelajien kirjo

Mitä kaikkea urheilua sitten on tarjolla siinä mielessä, että samalla kun katsoo tapahtumaa viihteenä, voi myös asettaa panoksia suosikilleen?

  • Formula 1
    Formulakisat ovat jo pitkään olleet vedonlyönnin kohteina, mutta enemmänkin ennen kisaa tapahtuvana voittajavetona, mutta ei se ehstä kisojen seuraamista, vaikkei livepelattavaa välttämättä kovin paljon löydykään
  • Jalkapallo ja jääkiekko
    Jalkapallo ja jääkiekko ovat Euroopassa suosituimpia lajena, Amerikan puolella tulevat kuvioihin Baseball ja koripallo, joka Euroopassakin on jalkapalloon verrattavissa oleva
  • Hevosurheilu
    Hevosurheilussa tarjolla ovat laukka-ja ravikisat sekä satunnaisesti myös hevopoolo
  • Tennis, pöytätennis, kamppailulajit, presidentinvaalit, MM-ralli…..

Jos et vielä ole kokenut livepelaamista yhdistettynä ottelun seurantaan, kokeileppa kertaalleen omaksi iloksesi ja jännitykseksi.